Collages

Het afgelopen jaar heb ik collages van textiel gemaakt. Een werkvorm die ik ook al gebruikte bij de poetische wandelingen, en waar ik de komende tijd mee verder ga. 

De collages maak ik eerst op papier, met plaatjes en quotes uit tijdschriften en kranten aangevuld met eigen foto's. Vervolgens verander ik het ontwerp tot een compositie die ik dan in textiel uitwerk.  

Gedrag van mensen in relatie met de natuur/omgeving vormt de rode draad. 

Over #opgezwolle en borduurwerk in Blauwdruck

Na 11 jaar wonen in Zwolle voel ik mij bijna een eche Blauwvinger. Ik heb het naar mijn zin hier  en loop graag door de mooie binnenstad met oude panden, grachten en nieuwe architectuur. Ook dicht bij huis kijk ik met plezier naar de IJsselbrug en de niet meer zo rode spoorbrug. Daarom heb ik ze vastgelegd met naald en draad op beschilderd polyestervlies. De achtergrond is geinspireerd op de prachtige wolkenpartijen boven de IJssel met stukjes blauwe lucht tussen het vele grijs. Ik ben best trots op Zwolle, en vooral op haar bewoners, met het hoogste percentage vrijwilligers van Nederland, hele mooie burgerinitatieven en de nuchtere volksaard. Maar om nou #opgezwolle in 2 meter hoge letters in de stad neer te zetten, ik weet het niet....

De geborduurde stadsgezichten zijn vanaf 1 februari te koop bij Blauwdruck in de Sassenstraat. Daar is trouwens nog veel meer mooie kunst van Zwolse kunstenaars te koop. Nog iets om trots op te zijn, gewoon zonder # en hoofdletters.

Poetische wandelingen

In 2018 heb ik een serie van drie werken gemaakt, geinspireerd op wandelingen in de omgeving van mijn woonplaats Zwolle. Plekken die ik goed ken, omdat ik er heel regelmatig kom. 

Door vaak op dezelfde plek te wandelen merk je dat je steeds naar dezelfde details gaat kijken. 

Mijn oog valt vaak op paaltjes, hekwerk, stickers, graffity, en andere door mensen toegevoegde elementen.  De poetische teksten vormen een wezenlijk onderdeel van het werk. 

Mandala's

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met het maken van mandala's van textiel. Het werk ontstaat meestal aldoende, vanuit de kern. Ik maak gebruik van stoffen, voor een deel zelf geverfd, maar ook stukjes uit oude kledingstukken, gordijnen en kussenhoezen. Borduren doe ik met de hand maar ook met de naaimachine in free motion. kralen, knopen, snoeppapiertjes, raffia, je kan het zo gek niet bedenken of je vind het wel ergens terug in deze werken. De meeste doeken zijn 1 bij 1 meter. 

Overig werk

Buiten vaste thema's om heb ik ook andere dingen gedaan, soms als opdracht in een cursus of workshop, soms omdat ik gewoon zin had om eens iets heel anders te doen. 

Het werk 'Keuzes' is een interactief doek van 1 bij 1 meter, het is een prikbord met daarop  een deel van de vele keuzes die wij maken. Sommigen heel alledaags, andere wat diepzinniger. Met rode pins kan je je keuze aangeven. Het werkt als een prikbord. Dit werk is bedoeld als gespreksopener en onder andere gebruikt in Taalcafe's.