Werk in uitvoering

29. mrt, 2022

Samen naar de bakker of de slager. Als kind kreeg je dan een stukje worst of een koekje. "Wat zeg je dan?" vroeg je moeder. "Dank u wel" fluisterden we braaf. Zo hoort het. Je krijgt iets en dus toon je dankbaarheid. Maar wat als je als kind heel veel krijgt van volwassenen waar je nooit om hebt gevraagd? Een volgebouwd land, een heel complexe digitale wereld waar niemand meer grip op heeft en waar mensen steeds vaker slachtoffer van worden. Een ingewikkelde economie, vervuilde lucht, vernietigde eco-systemen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alle ontwikkelingen in de geschiedenis kwamen voort uit een verlangen om het leven makkelijker en veiliger te maken voor onze kinderen.

Iets wat op korte termijn ook lukte. Helaas worden we nu steeds meer geconfronteerd met de lange termijneffecten en is het nu lastig uit te leggen aan kinderen wat ze erven van hun voorouders. Wat zeg je dan? 

Dit werk is geveild op de kunstbenefietveiling in de Stadkamer in Zwolle. De opbrengst gaat naar giro 555. Geen dank. 

29. mrt, 2022

Textiel-papiercollage mixed media 23 x 34 cm

2. mrt, 2022

De achterkant van het werk. Diverse technieken.

2. mrt, 2022

Textielcollage opgebouwd uit meerdere lagen stof. Met de hand geborduurd. 70 x 90 cm.

2. mrt, 2022

Samen met twee andere (textiel)kunstenaars werk ik samen onder de naam STIKK. Deze keer werken we met een thema: Schone schijn. Een thema met vele kanten en lagen. En wat is er veel schone schijn als je erop let! Heel veel kom ik tegen als ik zappend op de bank lig.

Allemaal frisse presentatoren met een eeuwige glimlach op hun strak gemake-upte gelaat. Ze praten tegen me met een warme stem alsof we vrienden zijn. Niks nieuws natuurlijk, dit kennen we al sinds de Playbackshow en Loveletters. Maar er is wel iets veranders. Vroeger had je een show en daarna reclame. En die reclame was voor allerlei huishoudelijke producten. Nu zijn  veel shows, van Maestro tot 1 tegen 100, opgebouwd rond een loterij. En na afloop krijg je reclames die vooral gaan over gokken en beleggen.

Het lijkt of televisieland, inclusief publieke omroepen, het domein is geworden van de gokindustrie, vaak verpakt als een soort liefdadigheid, zoals bij de Postcodeloterij en de Vriendenloterij. Gokverslaving is de meest onzichtbare en anonieme verslaving die er is. De problemen die het veroorzaakt blijven ook buiten ons zicht.

Met dit werk probeer ik beide kanten te verbeelden. De suikerzoete kant vol verleiding en de pijnlijke achterkant waar woorden tekort schieten.