17. dec, 2018

De jungle

Voor de cursus kregen we de opdracht om een foto of afbeelding te abstraheren. Nou, dat bleek lastiger dan gedacht. Ik heb de neiging om exact na te tekenen en alle details over te nemen. Weglaten is lastig. Ik heb er flink mee geoefend, met overtrekpapier en zelf tekenen, maar het gaf me geen inspiratie om verder uit te werken in textiel. Later vond ik foto's van natuurlandschappen vanuit de lucht genomen. Het voordeel hiervan is dat ze er al heel abstract uitzien. Deze foto heb ik dan ook maar als uitgangspunt genomen. Een glanzend blauwe voeringstof heb ik als ondergrond genomen, verstevigd met strijkvlies. Met Soluvlies heb ik de groene eilanden gemaakt, gebruikmakend van tule, organza, zijdevezels en wol. Als nieuw lid van TXP magazine (echt een aanrader trouwens) had ik als welkomsgeschenk een stuk Tyvek gekregen, dus daar wilde ik ook wat mee experimenteren.

Eerst heb ik een deel goud geverfd met acrylverf. Daarna heb ik er gebogen repen van geknipt, en daar organza en bananenvezels opgelegd. Vervolgens heb ik dit allemaal verhit tussen lagen bakpapier met een hete strijkbout. (Tja, ik probeer altijd maar wat!)

De Tyvek is gekrompen (dat was ook de bedoeling), en de organza bleef er heel licht op plakken. Het resultaat viel me eerlijk gezegd iets tegen, maar ik ben er toch mee verder gegaan. Met de naaimachine in free motion stand heb ik alle onderdelen vast gezet en de uilopers op de stof geborduurd. Hier en daar heb ik nog wat wol, tule en vezels toegevoegd. 

Echt tevreden ben ik niet, maar het was wel een leerzaam proces. Schuiven met onderdelen om de compositie goed te krijgen, kijken wat er gebeurt als je iets toevoegt of juist wegneemt. Het was met name een uitdaging om van diverse losse onderdelen een vloeiend geheel te maken. Dat is gelukt door het borduurwerk transparant over de randen van de geappliceerde delen te laten vloeien. 

Wie weet ga ik hier ooit nog eens wat mee doen, maar voorlopig ga ik weer figuratief aan de slag.