Werk in uitvoering

25. okt, 2021

Twee maanden waren we neergestreken en ondergedompeld in Zwolle Zuid. We hebben de wijk en haar bewoners leren kennen. Er zijn lapjes gedoneerd, er is aan de wijkmaquette gewerkt, er zijn foto's gemaakt, gedichten samengesteld, en er is geborduurd. Diverse mensen hebben ook meegewerkt aan de patroondelen van de mascotte. Afgelopen zaterdag, 23 oktober hebben we het proces feestelijk afgesloten. De mascotte heeft een naam gekregen; Lucinda Gereland Zuidema. Er waren veel opties voor namen binnengekomen,maar Lucinda vonden we gewoon de mooiste. Het fotoboek met alle lapjes en verhalen is nog in de maak. Als dat klaar is gaat ze door de wijk reizen en kan ze aansluiten bij alle mooie activiteiten in de wijk. 

Eigenlijk was twee maanden te kort om echt een verschil te maken. We broeden inmiddels op vervolgplannen. Kunst hoort bij de wijk, net als gebouwen, planten, dieren en mensen. 

 

27. sep, 2021

Klinkt lekker toch? Een paar dagen wandelen. De natuur in. Hoofd leegmaken. Alleen maar het ritme van je stappen en de frisse buitenlucht. En dan ga je het zien en voelen. De grotere verbanden. En wat echt belangrijk is....

Yeah right!  En dan nu de werkelijkheid.

Heel lang twijfelen over de route, met moeite een plekje in de agenda vinden, honderd keer buienradar checken. Te veel zooi in je rugzak doen, maar de blarenpleisters vergeten. Geïrriteerd raken als de routebeschrijving niet klopt of de markeerpaaltjes niet staan waar ze moeten staan. Merken dat je toch nog een heel saai stuk over asfalt moet lopen in plaats van over idyllische bospaadjes. 

Maar dan toch 's avonds in een vreemd bed liggen met heel veel pijntjes en denken. Ja! Dit is het. "De leven." 

Er zijn er zoveel in de geschiedenis die dachten dat ze de essentie van het leven wel te pakken hadden. Een selectie heb ik in de rand geborduurd. 

Mijn twee favorieten: 'The essence of life is a statistical improbabilty on a colossal schale" van Richard Dawkins en van een geheel andere orde: "The essence of life is the smile of round female bottoms , under the shadow of cosmic boredom." van Guy de Maupassant. 

Mijn eigen bijdrage: "The essence of life is the question"  Tja, weet ik veel. 

 

 

27. sep, 2021

Textielcollage met gemengde technieken 115 x 105 cm. 2021

8. sep, 2021

Kunst wordt nog altijd gezien als een vak(je) apart. Iets dat naast het leven staat, en alleen op speciaal daarvoor aangewezen plekken vertoond wordt. Terwijl kunst het hele leven kan veraangenamen zoals eten en drinken, frisse lucht en bomen dat doen. Kunst is niet heilig en hoeft niet altijd voor eeuwig te worden bewaard. Kunst mag ontstaan, omarmt worden, verslijten, vergaan en plaats maken voor weer nieuwe kunst. Kunst is niet van de kunstenaars, niet van de kunstkenners of handelaren, maar van iedereen. 

Daarom ben ik ook zo blij met het project VliegnaarZuid. Een initiatief van kunstenaar Rudy Simon. Een samenwerking tussen 5 kunstenaars en 2 maatschappelijke instellingen, èn alle wijkbewoners van Zwolle Zuid. 

We maken samen kunst van en over de wijk en haar bewoners. We praten, vertellen verhalen, borduren, maken gedichten en foto’s, een wijkmaquette en een wijkmascotte. Hoe meer mensen meedenken, praten en doen, hoe kleurrijker het geheel wordt. Je mag eraan komen, meebouwen eneigen ideeën aandragen.  Zo ontstaat kunst zoals het volgens mij ooit bedoeld is. Kunst als onderdeel van het dagelijks leven. 

Mensen leren elkaar op een andere manier kennen en kijken met een andere blik naar hun eigen wijk. Daarnaast is het vooral heel erg leuk.

Ik voel me vereert dat ik mee mag doen en verheug me op de komende twee maanden. De resultaten laat ik binnenkort zien. 

15. jun, 2021

Textielcollage 80 x 100 cm.