Werk in uitvoering

2. mrt, 2022

Textielcollage opgebouwd uit meerdere lagen stof. Met de hand geborduurd. 70 x 90 cm.

2. mrt, 2022

Samen met twee andere (textiel)kunstenaars werk ik samen onder de naam STIKK. Deze keer werken we met een thema: Schone schijn. Een thema met vele kanten en lagen. En wat is er veel schone schijn als je erop let! Heel veel kom ik tegen als ik zappend op de bank lig.

Allemaal frisse presentatoren met een eeuwige glimlach op hun strak gemake-upte gelaat. Ze praten tegen me met een warme stem alsof we vrienden zijn. Niks nieuws natuurlijk, dit kennen we al sinds de Playbackshow en Loveletters. Maar er is wel iets veranders. Vroeger had je een show en daarna reclame. En die reclame was voor allerlei huishoudelijke producten. Nu zijn  veel shows, van Maestro tot 1 tegen 100, opgebouwd rond een loterij. En na afloop krijg je reclames die vooral gaan over gokken en beleggen.

Het lijkt of televisieland, inclusief publieke omroepen, het domein is geworden van de gokindustrie, vaak verpakt als een soort liefdadigheid, zoals bij de Postcodeloterij en de Vriendenloterij. Gokverslaving is de meest onzichtbare en anonieme verslaving die er is. De problemen die het veroorzaakt blijven ook buiten ons zicht.

Met dit werk probeer ik beide kanten te verbeelden. De suikerzoete kant vol verleiding en de pijnlijke achterkant waar woorden tekort schieten. 

25. okt, 2021

Twee maanden waren we neergestreken en ondergedompeld in Zwolle Zuid. We hebben de wijk en haar bewoners leren kennen. Er zijn lapjes gedoneerd, er is aan de wijkmaquette gewerkt, er zijn foto's gemaakt, gedichten samengesteld, en er is geborduurd. Diverse mensen hebben ook meegewerkt aan de patroondelen van de mascotte. Afgelopen zaterdag, 23 oktober hebben we het proces feestelijk afgesloten. De mascotte heeft een naam gekregen; Lucinda Gereland Zuidema. Er waren veel opties voor namen binnengekomen,maar Lucinda vonden we gewoon de mooiste. Het fotoboek met alle lapjes en verhalen is nog in de maak. Als dat klaar is gaat ze door de wijk reizen en kan ze aansluiten bij alle mooie activiteiten in de wijk. 

Eigenlijk was twee maanden te kort om echt een verschil te maken. We broeden inmiddels op vervolgplannen. Kunst hoort bij de wijk, net als gebouwen, planten, dieren en mensen. 

 

27. sep, 2021

Klinkt lekker toch? Een paar dagen wandelen. De natuur in. Hoofd leegmaken. Alleen maar het ritme van je stappen en de frisse buitenlucht. En dan ga je het zien en voelen. De grotere verbanden. En wat echt belangrijk is....

Yeah right!  En dan nu de werkelijkheid.

Heel lang twijfelen over de route, met moeite een plekje in de agenda vinden, honderd keer buienradar checken. Te veel zooi in je rugzak doen, maar de blarenpleisters vergeten. Geïrriteerd raken als de routebeschrijving niet klopt of de markeerpaaltjes niet staan waar ze moeten staan. Merken dat je toch nog een heel saai stuk over asfalt moet lopen in plaats van over idyllische bospaadjes. 

Maar dan toch 's avonds in een vreemd bed liggen met heel veel pijntjes en denken. Ja! Dit is het. "De leven." 

Er zijn er zoveel in de geschiedenis die dachten dat ze de essentie van het leven wel te pakken hadden. Een selectie heb ik in de rand geborduurd. 

Mijn twee favorieten: 'The essence of life is a statistical improbabilty on a colossal schale" van Richard Dawkins en van een geheel andere orde: "The essence of life is the smile of round female bottoms , under the shadow of cosmic boredom." van Guy de Maupassant. 

Mijn eigen bijdrage: "The essence of life is the question"  Tja, weet ik veel. 

 

 

27. sep, 2021

Textielcollage met gemengde technieken 115 x 105 cm. 2021