Werk in uitvoering

19. mrt, 2020

Volgens mij zijn we het nu allemaal: bang. Bang om wat we allemaal kunnen verliezen. Onze gezondheid, werk, inkomen, bedrijf, huis, geliefde ouders, veiligheid en natuurlijk ons eigen leven. 

In deze Corona-dagen werk ik 'gewoon' verder aan mijn nieuwe project "Just another brick in the wall". Een rij gevels, allemaal anders, opgebouwd uit bouwstenen. Als metafoor voor ons hoe we samen een muur vormen en als bakstenen ingemetseld zijn in een systeem. Dat maakt ons veilig en sterk, maar ook opgesloten, onvrij en star. 

Deze week werk ik met veel plezier aan de gordijnen. Angst en gordijnen zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als klein kind was ik heel bang voor gordijnen.Het was wel zo heftig dat al mijn eerste jeugdherinneringen gaan over enge gordijnen. Van het gordijn om mijn ziekenhuisbedje tot het gordijntje onder de gootsteen, het fluwelen gordijn in een poffertjestent, het gordijn voor een opklapbed tegen de muur bij een tante en zo kan ik nog wel even door gaan.

Ik ben er vanaf gekomen door er overheen te groeien en door de confrontatie met de gordijnen aan te gaan. Elk eng gordijn benaderde ik voorzichtig. Ik voelde en friemelde aan de stof en dan keek er even achter. En zo veranderden enge magische gordijnen in gewone stof. Misschien is daar mijn liefde voor stof wel uit voortgekomen. 

Ik vraag me af of ik de angst die ik nu heb op dezelfde manier kan bezweren. Door er niet voor weg te lopen maar er over te praten. Ziek worden en dood gaan, is dat iets waar je aan kan  friemelen en snuffelen? Dat is wat ik al heel lang van plan was en nu ook echt ga doen. Ik ga een  afscheidsdocument maken.  Ik schrijf op wat mijn dierbaren moeten en willen weten als ik er niet meer ben. Hele praktische zaken als wachtwoorden, maar ook wensen en woorden. Ik voel me kiplekker en ben van plan nog heel lang mee te gaan, maar je kan nu eenmaal niet achter dit gordijn kijken. Ik aanvaard dat ik sterfelijk ben en dat is niet eng. 

 

 

 

 

 

 

24. feb, 2020

Applicatie en handborduurwerk op geschilderd linnen. 60 bij 80 cm.

24. feb, 2020

Dit weekend heb ik eindelijk de laatste sterretjes geborduurd en dit werk afgerond. Na een aantal maanden is het opeens genoeg. Het beeld is eigenlijk per toeval ontstaan. Door het maken van collages met foto's en teksten uit tijdschriften ontstaat er een beeldverhaal. Dat is het startpunt. 

Toevallig ben ik ook dit weekend begonnen in een nieuw boek: "Een wereld vol patronen; de geschiedenis van kennis" van Rens Bod. Het gaat over hoe wij mensen onszelf en de wereld door de hele geschiedenis heen onderzoeken. Op zoek naar patronen en principes om zo grip te krijgen op het leven op de aardbol. Zo delen we bijvoorbeeld planten, dieren en mensen in, in categorieen naar eigenschappen. Dat doet deze veldonderzoeker ook. 

Wat ben jij? Een graver die altijd terugkijkt, het verleden bestudeert, wil weten hoe het zo gekomen is? Of ben je een klimmer, met de blik gericht op de horizon, bezig met plannen maken en vooruitkomen? 

Het viel me op dat de twee typen niet zo erg verschillen. Allemaal zijn ze bezig met dat wat ze nu voor de voeten komt. Niet van het riggeltje aflazeren en droge voeten houden. Met twee voeten in het hier en nu. 

18. feb, 2020

Een foto, een borduurwerkje van de rommelmarkt, een tekst uit een tijdschrift of een veertje uit de tuin.  Inspiratie begint met bewust waarnemen met al je zintuigen. Maar hoe dan verder? Hoe zet je deze verzameling indrukken om in (textiel)kunst? 

Hoe maak je er iets eigens van? Hoe kom je tot een mooie compositie? Welke technieken en kleuren ga je gebruiken? Hoe groot wordt het werkstuk? En wat wil ik er eigenlijk mee doen? 

Zo veel vragen en zoveel keuzes dat de moed je misschien bij voorbaat al in de schoenen zinkt. 

Niet nodig. De cursus "Hoe verzin je het?" geeft hele praktische tips en helpt je op weg van inspiratie naar een eigen ontwerp. Ben je gek op textiele werkvormen en wil je zonder patronen vrij leren werken, doe dan mee! Geef je snel op, want we starten 11 maart al. Kijk hier voor alle informatie. 

 

 

9. jan, 2020

Er passen nog heel wat (goed bedoelde) adviezen op. Heb je er nog een en wil je er vanaf? Borduur dan mee!