Werk in uitvoering

26. mei, 2020

Ik ben mijn dochter eeuwig schatplichtig. Zij was het die in haar kinderjaren al begon met het maken van plakboeken. Nu ze 24 is doet ze dat nog steeds. De collages die ze maakt zijn met de jaren steeds mooier geworden, goede composities, met prachtige kleurencombinaties. 

Door haar aangestoken ben ik ook gaan knippen en plakken. Mijn collages zijn weer heel anders, niet gek, want ik ben ook iemand anders. Dat is het leuke van collages maken, of je wil of niet, er  komt iets van je persoonlijkheid, je meningen en interesses in terecht. 

Mijn plakboek is de belangrijkste inspiratiebron op dit moment voor mijn textiele werk. Soms lijkt het werk erg op het collage, soms wijk ik er wat meer van af. 

Recent heb ik een paar kleine werken gemaakt, direct geinspireerd op papieren collages. Met technieken zoals schilderen, textielplinten, applicaties en vrij borduren. Omdat ik er zo enthousiast over ben wil ik deze manier van werken graag delen met anderen. Daarom geef ik in het najaar een cursus Textielcollage waar al deze technieken aan bod komen. 

Details over de cursus vind je hier

30. apr, 2020

Coronanieuws ontwijkend kijk ik tegenwoordig naar Legomasters. Duo's krijgen een bouwopdracht en maken fantastische dingen met legosteentjes. En als ze na uren bouwen denken dat ze klaar zijn komt er een vervolgopdracht die nog moeilijker is. Dan moeten ze iets maken van het bouwsel dat er al is, of nog erger, iets maken van twee bestaande bouwsels. De les die ik er uit leerde is: "Soms moet je iets volledig slopen om iets nieuws te kunnen scheppen."

Op dit moment heb ik het gevoel dat er van alles om mij heen aan het afbrokkelen is . Door dat virus, door de klimaatcrisis, of gewoon omdat oude systemen niet meer werken.

Een oud huis dat honderd keer opgelapt is, uitbouwtje eraan, nog een erkertje, kozijntje vervangen, extra stopcontacten, tot je er achter komt dat het een gedrocht geworden is. 

Afbraak doet pijn, er vallen slachtoffers en we treuren om wat we hadden. Maar als ik zie hoe mijn kinderen hard studeren en graag iets nieuws willen opbouwen in deze overvolle dichtgebouwde, over-gesystematiseerde wereld dan gun ik ze vrije ruimte en losse bouwsteentjes. 

Ondertussen werk ik door aan mijn afbrokkelende muur. Ik zie dat het niet alleen bouwstenen oplevert maar ook uitzicht! Fijn, kunnen we ook wel wat van gebruiken. 

 

30. mrt, 2020
30. mrt, 2020

Nu Amazon, AliExpres en Bol als een dolle dozen met inhoud aan de man brengen, ben ik nog meer dan anders geneigd om lokaal te kopen bij kleine ondernemers en producenten. Ik vind het namelijk fijn dat er winkeltjes zijn met een eigen karakter, werkplaatsen van handige knutselaar en ateliers van plaatselijke kunstenaars. Ik ben lid geworden van de  buurttuin, bestel eten bij restaurants in de buurt en doe enthousiast mee met het initatief van de plaatselijke kunstwinkel Blauwdruck. Daar kan je verrassings-kado-post bestellen voor mensen die wel een vrolijk verzetje kunnen gebruiken. En dat zijn er nogal wat. Lokale kunstenaars maken kleine lichtgewicht kunstwerken en Jorien van de winkel stelt de pakketjes samen rekening houdend met   de interesses van de ontvanger. 

Ondanks de goede bedoelingen komt er nog wel eens een te grote doos met online koopwaar het huis in.  Het lukt in deze tijd niet om dat helemaal tegen te houden. Mijn ergernis aan al dat karton vormde de basis van de kadoosjes. Kleine collages met op de naaimachine geborduurde  tekeningen. Allemaal met een knipoog en iets om over na te denken. Een doosje met inhoud. 

Bestel je nu een verrassing bij Blauwdruck dan kan het zo maar zijn dat er een kadoosje in zit!

 

 

19. mrt, 2020

2e in een rij gevels, nog lang niet af.